Azon eszközökről beszélünk, amelyek a munkánkat hosszabb távon támogatják, legyen szó egy asztalról, számítógépről, szerszámról, gépjárműről vagy bármi egyéb tárgyról melyek egyszerűsítik a mindennapi, vagy éppen nem mindennapi tevékenységünket. Tárgyi eszköz leltár alatt pedig éppen ezen termékek megszámlálását értjük.

Kötelező? Hasznos?

Mert mindkét kérdésre „igen” a válasz, és ez nem számít jellemző egybeesésnek. Néhány gondolat erejéig nézzük a leltárt (mint mennyiségi felvételt azaz az tárgyi eszközök fizikai, valóságos megszámolását), hogy mikor és milyen keretek között számít kötelezőnek.

A leltározás kötelező, mert...

A számviteli törvény szerint minden üzleti év zárásakor a mérlegtételek alátámasztásaként leltárt kell összeállítani (2000. évi C. törvény 69§ (1)), innen a kötelező jelleg. A leltárt:

  • számviteli alapelveknek megfelelő mennyiségben, és értékben vezetett egyedi nyilvántartás esetén 3 évente (!), vagy
  • nem megfelelően vezetett nyilvántartás esetén mérlegfordulónapra vonatkozóan évente kötelező (!) mennyiségi felvétellel alátámasztani a leltárt!

A tárgyi eszközök leltárfelvételénél tehát megkülönböztetetten fontos szerepe van a helyesen vezetett analitikus nyilvántartásoknak. A megfelelősség értelmében rögzíteni kell a terv szerinti értékcsökkenési leírást, a terven felüli értékcsökkenést, illetve annak visszaírásának adatait is az analitikus nyilvántartásokban. Amennyiben ezek rendelkezésre állnak, akkor az analitikákra alapozva is leltárba vehetők a tárgyi eszközök (mérlegfordulónapi értéken).

 

A leltár hasznos, mert...

A vállalakozások egy meghatározó pénzeszközállománya áll a megvásárolt tárgyi eszközökben. A beszerzés/ügyvezetés időt, energiát nem spórolva igyekszik megtalálni a vállalkozás működését támogató eszközök megvásárlásának optimális kombinációját. Ezen erőfeszítéseket hivatott támogatni a tárgyi eszközök leltározása.

Ha már egyszer sikerült beszerezni a legmegfelelőbb számítógépet, monitort, ergonomikus széket, asztalt stb. az irodai munkavégzéshez, akkor a legkevesebb az, hogy tudjuk is, hogy pontosan milyen eszközünk van, és azok pontosan hol és milyen értéket képviselnek.

A legalább éves szintű tárgyi eszköz leltározással biztosítani tudjuk, hogy tárgyi eszközkészlete változása nyomon követhető legyen, így fényt derítve az esetleges hanyag eszközkezelésre.

Az eltulajdonítás egyik legjobb feltáró eszköze a leltár!

 
Kapcsolat