Azon készletekről van szó, melyek az üzletek polcain, a raktárak állványain, vagy éppen a gyártóterünkön találhatóak. Készletleltár alatt pedig ezen termékek megszámlálását értjük. Rendelkezésre álló technológiánkkal, és szolgáltatásainkkal elérheti, hogy idő- és erőforrás hatékony, objektív, és pontos leltárral állapíthassuk meg valós készletszintjét.

Kötelező? Hasznos?

Mert mindkét kérdésre „igen” a válasz, és ez nem számít jellemző egybeesésnek. Néhány gondolat erejéig nézzük a leltárt (mint mennyiségi felvétel azaz az árukészlet fizikai, valóságos megszámolását), hogy mikor és milyen keretek között számít kötelezőnek.

A leltározás kötelező, mert...

A számviteli törvény szerint minden üzleti év zárásakor a mérlegtételek alátámasztásaként leltárt kell összeállítani (2000. évi C. törvény 69§ (1)), innen a kötelező jelleg. A leltárt:

  • folyamatos (számviteli alapelveknek megfelelő) nyilvántartás esetén 3 évente (!), vagy
  • nem folyamatosan vezetett nyilvántartás esetén mérlegfordulónapra vonatkozóan kötelező (!) mennyiségi felvétellel alátámasztani!

A jogszabály lehetővé teszi, hogy a mennyiségi felvétel elvégzése a mérlegfordulónapot megelőző, vagy azt követő negyedévben is lebonyolítható legyen (2000. évi C. törvény 69§ (5)). Ennek megfelelően általánosan elmondható például az, hogy ha a mérlegfordulónap december 31. akkor az árukészlet mennyiségi felvétele tárgyév október 1-jétől a tárgyévet követő év március 31-ig elvégezhető, és az mérleg-alátámasztó erejű.

 

A leltár hasznos, mert...

A vállalkozások meghatározó része pénzt, energiát és időt nem kímélve rendkívül sokat foglalkozik azzal, hogy beszerzési stratégiája kielégítse a piaci és üzleti elvárásokat. Egy pontos leltár éppen a beszerzési stratégia alapját jelentő készletinformációt biztosítja. Amivel elérhetjük a magasabb vevő-kiszolgálási szintet, ezáltal pedig lehetőség nyílik a nagyobb bevételre.

A leltár, és a vele járó készletkorrekció rávilágít a készletkezelés megbízhatóságára. A leltári időperiódusok csökkentésével, vagy a leltár időpontjának váratlan kijelölésével további kontrol helyezhető a készletért felelős(ök)re. Ezáltal elkerülhetőek a meglepő mértékű készletkülönbségek. Az eltulajdonítás egyik legjobb feltáró eszköze a leltár!

Kereskedelmi tevékenységet végző vállalatok esetében előfordulhat idegen/számla nélküli áruk forgalmazása, mely a vállalkozás számára egyértelmű bevétel kiesést, illetve a nem ellenőrzött forrásból való beszerzés a kereskedő hitelét is ronthatja a piacon.

 

Tehát a leltár:

  • pontos készletinformáció, így a beszerzési stratégia alapja,
  • az eltulajdonítások egyik legjobb feltáró eszköze,
  • kontrollálja az idegen/számla nélküli áruk készleten tartását.

 

 

 

Kapcsolat