Leltár cégeladáskor

Egy vállalat eladása igen bonyolult üzleti folyamat. Ilyenkor a központi kérdés, hogy mennyit is ér a cégem, vagyis inkább, hogy mennyit fizetnek érte? A cégérték meghatározása minden cégeladásnál kulcsfontosságú, hiszen vevőként nem szeretnénk többet fizetni a tényleges értéknél, míg eladóként nem szándékozunk kevesebbet kapni.

A cégérték számos nehezen mérhető tényező értékéből, és néhány konkrétan értékelhető részből áll. Az egyik ilyen konkrétan értékelhető rész a cég birtokában lévő készletek számossága, értéke. Célszerű legalább a konkretizálható értékekben biztosra menni, ezért kell leltározni minden cégértékesítés előtt.

Mit is kell a cégeladáskor készült leltárnak tartalmaznia? Milyen módszert alkalmazzunk?

Összegyűjtöttünk néhány dolgot, ami segíthet, hogy a teljes leltározási folyamatot sikeresen hajtsuk végre az akvizíció során:


Értékelési módszer választása

Az eladónak és a vevőnek meg kell egyeznie, hogy milyen értékelési módszert alkalmaznak leltározáskor. Általában az áru jelenlegi eladási értékét használják fel, hiszen az eredeti beszerzési ár nem tükrözi a tényleges aktuális értéket.


Várható érték rögzítése

Tanácsos a megállapodásban rögzíteni a leltár várható értékét. A korrekt üzlet érdekében az eladási ár annak megfelelően módosul, hogy a tényleges készlet a becsült értékhez képest több, vagy kevesebb lesz. Ezzel elkerülhetjük az esetleges konfliktust a két fél között.


Selejtek kiválasztása

Elengedhetetlen, hogy minden elem minőségét és állapotát feljegyezzük. Szelektáljuk a termékeket, melyeket lehet teljes áron eladni, vagy melyeket csökkentett áron (ritkább esetben növelt), és ekkor a változás mértékét is rögzítsük. Fontos kizárni az értékelésből azokat, melyek eladhatatlanok.


Pontosság fontossága

Ha egy mód van rá, akkor ne becsüljük meg készletünket, de ha másképpen nem megy, vagy nem érdemes, akkor is hagyatkozzunk szakértői becslésre, vagy becslési módszertanra. A cégérték kalkulációhoz elengedhetetlen, hogy rendelkezésére álljanak a készletek egzakt adatai. Figyeljünk rá, hogy minden termék és anyag leltárfelvételre kerüljön!


Fizikai számlálás szükségessége

A leltározásnál a fizikai számlálás nélkülözhetetlen attól függetlenül, hogy rendelkezünk-e készletkezelő szoftverrel, hiszen ezen adatbázisok nem minden esetben tükrözik a valóságot. Bevételezési, rögzítési, vagy anyagkiadási pontatlanságok esetleg szoftver hibák, illetve dézsmálás is előfordulhat, amit a programunk nem jelezhet ki.


Leltározás együtt

Javasolt, hogy a leltározás egy részét a vevő és az eladó együtt végezze. Ezzel meggyőződhetünk róla, hogy a termékek értékesítése megfelelő elv alapján történik, illetve a számlálás, és rögzítés is kifogástalan.


Objektív harmadik fél: Leltározási szolgáltató alkalmazása

Túl sok terméket kéne megszámolni? Ijesztően sok energiát és időt venne igénybe? Konfrontálódás érezhető a vevő és az eladó között? Egy független, objektív szolgáltató megbízása feloldja ezeket a problémákat.

Egy specializált cég pontosabban és hatékonyabban képes elvégezni a leltározással kapcsolatos teendőket, így biztosított az adás/vétel sikeressége a készletmennyiségek meghatározás tekintetében.

KÉSZÍTETTE: Puskás Eszter & Takács András

Források:

http://www.nuwireinvestor.com/howtos/buying-and-selling-small-businesses-how-to-do-inventory-51738.aspx

http://www.americanbusinessfinders.com/blog/how-to-value-inventory-when-buying-a-business/

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Kapcsolat